In de wintermaanden is het verleidelijk om de verwarming op te cranken en lekker onder een dik dekentje weg te kruipen. Maar voordat je dat doet, overweeg dan even om je huis beter te isoleren met behulp van overgordijnen. In dit artikel lees je waarom overgordijnen zo’n goede energiebesparende maatregel zijn.

Wat zijn overgordijnen?

Welke soort overgordijnen je kiest, kan een groot verschil maken in hoeveel energie je bespaart. Een enkele, dichte laag van overgordijnen kan ervoor zorgen dat er minder warmte wordt doorgegeven vanuit het raam naar de kamer. Dit is ideaal voor de wintermaanden wanneer je wilt voorkomen dat de warmte ontsnapt uit je huis. In de zomer kun je juist weer gebruikmaken van lichtgewicht overgordijnen die ervoor zorgen dat er minder warmte binnenkomt. Zo bespaar je niet alleen op energiekosten, maar ook op airconditioningkosten.

Hoe kunnen overgordijnen energie besparen?

Er zijn verschillende manieren waarop overgordijnen energie kunnen besparen. Ten eerste helpen ze om de warmte van de zon buiten te houden, vooral als ze dik en donker van kleur zijn. Daarnaast sluiten ze het raam af, waardoor er minder koude lucht naar binnen kan komen. Dit is vooral handig in de winter. Als je ‘s nachts je verwarming uitzet, houden overgordijnen ook de warmte binnen, waardoor je in de ochtend minder stookkosten hebt.

Soorten overgordijnen

De meeste mensen denken bij overgordijnen alleen aan het esthetische aspect. Maar overgordijnen kunnen ook een praktische functie hebben, zoals het besparen van energie. Er zijn verschillende soorten overgordijnen die je kunt gebruiken om energie te besparen.

Zonwerende overgordijnen:

Zonwerende overgordijnen zijn ideaal voor ruimtes die veel zonlicht binnenkrijgen. Ze helpen de kamer koel te houden in de zomer en warm in de winter. Zonwerende overgordijnen zijn meestal gemaakt van donkere, dichte stoffen zoals polyester of nylon.

Thermische overgordijnen:

Thermische overgordijnen zijn gemaakt van speciale materialen die de warmte vasthouden in de winter en buitenhouden in de zomer. Dit maakt ze ideaal voor slaapkamers en woonkamers. Thermische overgordijnen worden vaak gemaakt van dikke stoffen zoals velour, denim of flanel.

Isolatiematerialen:

Isolatiematerialen helpen de warmte in de winter te behouden en buiten te houden in de zomer. Ze worden vaak gebruikt in slaapkamers en woonkamers. Isolatiematerialen kunnen worden gemaakt van verschillende materialen, zoals polystyreen, katoen of polypropyleen.

Hoe overgordijnen te gebruiken?

Om optimaal gebruik te maken van je overgordijnen, hang je ze voor de ramen die het meest worden blootgesteld aan de zon. Op die manier creëer je een isolerende laag tussen de zon en je huis, waardoor er minder warmte naar binnen kan komen. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat de overgordijnen goed passen bij de rest van je inrichting. Kies bijvoorbeeld voor een lichte kleur als je een rustige sfeer wilt creëren en ga voor een donkere kleur als je iets meer dramatiek wilt toevoegen aan de ruimte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *